Myynnit 1 - Oriola


Sijoitussuunnitelmanani on ollut ostaa osakkeita ja olla myymättä niitä koskaan, paitsi jos omistamassani yrityksessä tapahtuu jotain tramaattista tai koko liiketoiminta-ala muuttuu peruuttamattomasti. Alle kahden vuoden sijoitusuraltani löytyy jo kaksi myyntiä, joista kerroin Epäonnistumiset postauksessa.

Näistä kahdesta yrityksestä oli helppo luopua, koska molemmissa yrityksissä tapahtui jotain tramaattista liiketoiminnan kannalta. Päätökset olivat helppoja verrattuna tämän kertaiseen myyntiin. Mutta mennäänpä asiaan ja katsotaan ensimmäistä isompaa myyntiäni sekä miksi päädyin kyseiseen päätökseen.

Myynnin kohteena oli ensimmäinen ja yksi suurimmista sijoituksistani eli Oriola. Kirjoitin hieman yli kuukausi sitten Ostot 2 – postauksessa, että olin hankkinut pienen siivun Oriolaa lisää. Silloin olin vielä varma, että Oriolan ongelmat ovat lyhyt aikaisia ja liiketoiminnassa ei ole tapahtunut mitään mullistavaa, joka pakottaisi myymään osakkeet. Mutta niin pääsikin käymään, että yrityksessä saattoikin tapahtua peruuttamatonta näinkin lyhyessä ajassa.

Mitä sitten Oriolassa tapahtui?

Kirjoitinkin Ostot 2 -postauksessa, että Oriolan oli tarkoitus ottaa Q2 uusi IT-järjestelmä(SAP) käyttöön, mutta sen käyttöönotto siirtyi Q3:lle. 04.09. Oriola sitten ilmoittikin ottaneensa käyttöön SAPin, jonka jälkeen Oriolalla on ollut suuria vaikeuksia toimittaa lääkkeitä apteekeille ja sairaaloille. Hieman tämän uutisen jälkeen saimme kuulla, että Oriola on pyytänyt kilpailijaltaan Tamrolta apua toimittamaan mm. Orionin lääkkeitä. Samaan aikaan myös Fimea on pyytänyt Oriolaa viipymättä korjaamaan tilanteen, jotta lääkkeiden jakelu saadaan takaisin normaaliksi. Ongelmat saattavat ehkä kuulostaa pieniltä, mutta spekuloidaan hieman, että mihin tämä ongelma voi pahimmillaan johtaa.

Suomessa lääketukuilla on oligopoli ja kilpailijat jakavat käytännössä koko lääketukkualan tasan kahteen osaan. Osapuolet ovat Tamro ja Oriola. Suomen lääkejakelussa on toistaiseksi ollut voimassa yksikanavajakelu, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että lääkeyrityksellä on tasan kaksi vaihtoehto siihen, kuka toimittaa heidän tuotteitaan apteekeille ja heidän valitsemansa lääketukkuri sitten toimittaa kaikki kyseisen yrityksen lääkkeet. Lääkejakelusopimukset ovat muutaman vuoden kerrallaan voimassa, joten on mahdollista, että seuraavalla kilpailutuskierroksella Oriola menettää osan jakamistaan lääkkeistä Tamrolle näin laskien entisestään liikevaihtoa(joka on ollut laskemassa koko 2017 vuoden Ruotsin lisääntyneen kilpailun vuoksi).

Oriolan ja Orionin yhteisen historian vuoksi Oriola on toimittanut Orionin lääkkeitä ympäri Suomen. Orion on Suomen lääkealan kiistaton markkinajohtaja yli 10 % markkinaosuudella. Orion ja Oriola pyysivät Tamroa toimittamaan kriittisiä lääkkeitä apteekeille, koska Orion ei varmaankaan luottanut Oriolan kykyyn korjata tilannetta nopeasti. Tämä voi aiheuttaa ongelmia Oriolan ja Oriolan väliseen sopimukseen, joka voi sataa täysin Tamron laariin. Pahimmassa tapauksessa Orion vaihtaa lääketukkurinsa Tamroon.

Viime  vuonna 1642 miljoonan liikevaihdosta Oriolalle jäi viivan alle vain 43 miljoonaa. Liikevaihdosta hieman yli 20 % tulee Suomesta. En löytänyt tarkkaa tietoa kuinka suuri osa Oriolan liikevoitosta tuli Suomesta, mutta voidaan olettaa, että oligopoliasemassa Oriolan liikevoitosta ainakin 20 % tulee Suomesta. Tämä tarkoittaa Oriolan tapauksessa 8.4 miljoonaa euroa. Lääketoimistusongelman vuoksi Oriola on joutunut työllistämään ihmisiä kellon ympäri, toimittamaan lääkkeitä hätäkuljetuksin ja tukeutumaan ulkopuoliseen apuun. Tämä tulee syömään jo alhaista liikevoittoa merkittävästi. Lisäksi on hyvinkin mahdollista, että toimintavaikeuksien vuoksi asiakkaille (apteekeille tai kuluttajalle) aiheutui vahinkoja, jotka Oriola joutuu myöhemmin korvaamaan. Puhumattakaan siitä, jos yksikin kuluttaja on joutunut hengenvaaraan Oriolan vuoksi. Tämä voi johtaa ongelmiin Fimean kanssa ja pahimmassa tapauksessa joidenkin kriittisten lääkkeiden jakelu voidaan muuttaa monijakeluksi (Tamro saa osan rahoista).

Viimeisenä, muttei vähäisempänä, on tahra maineessa. Maineen menettäminen voi tulla kalliiksi, mutta siihen tullutta hittiä on vielä vaikeaa arvioida tässä vaiheessa. On kuitenkin mielestäni selvää, että vahinko on jo käynyt ja enää selvitellään paljonko se tulee maksamaan Oriolalle.

Yhteenveto

Oriolan liikevaihto on ollut pahassa laskussa tämän vuoden aikana Ruotsin kiristyneen kilpailun vuoksi. Lääketoimitusongelman vuoksi uskon Oriolan menettävän ainakin osan lääkejakeluistaan Tamrolle. SAP järjestelmän myöhästymisestä ja asennuksen ongelmista johtuen Oriolan liikevoitto tulee laskemaan merkittävästi tänä vuonna. En yllättyisi, jos Oriola joutuisi antamaan tänä vuonna vielä uuden tulosvaroituksen. Luulen myös, että Fimea tulee määräämään Oriolalle jonkin suuruisen korvausvaatimuksen Oriolan aiheuttamista ongelmista. Lisäksi on melko varmaa, että myös asiakkaat tulevat tekemään samoin.

Mielestäni yrityksessä saattoi tapahtua tramaattinen käänne ja halusin katkaista tappiot mahdollisimman nopeasti. Tappiota tässä sijoituksessa tuli 12 %.

Irtauduin Oriolasta joko pysyvästi tai ainakin 1-2 vuodeksi. Uskon saavani Oriolaa täysin samaan hintaan kahden vuoden päästäkin, jos haluan palata takaisin omistajaksi. Jään kuitenkin toistaiseksi taka-alalle seuraamaan Oriolan selviytymistä ongelmistaan ja miten Kesko yhteystyö alkaa rullaamaan.

Kaikkien yllämainittujen syiden lisäksi halusin myös hieman käteistä Pandora -ostoa ja Terveystalon listautumista varten.


Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Disclaimer.

Oletko itse joutunut luopumaan sijoitussuunnitelmastasi joissakin tapauksissa?

Kommentit

  1. Mielenkiintoinen tilanne on yhtiössä menossa. Toisaalta investoinnit logistiikkaan saattavat myöhemmin parantaa katetta kunhan näistä nykyisistä vaikeuksista päästäisiin kunnialla ohi. Pitkän tähtäimen ostopaikat käsillä nyt loppuvuoden aikana? Itse en yhtiötä ole koskaan omistanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet kyllä oikeassa, että logistiikkaan kohdistuvat investoinnit tulevat melko varmasti kasvattamaan katetta tulevaisuudessa.
      Uskon myös Oriolassa tulevan ostopaikkoja tämän tai seuraavan vuoden aikana, jos lappua ei ole entuudestaan omistanut. Osingonmaksukyky ei kuitenkaan vielä ole täysin vaarantunut, joten jos osaketta oikein kunnolla piiskataan saattaa osinko-osakkeita havitteleva henkilö löytää Oriolaa hyvään hintaan lähiaikoina.
      Itse aion todennäköisesti pysyä Oriolasta pois ainakin vuoden tai pidempään, jos ei todella hyviä ostopaikkoja ilmesty.

      Poista

Lähetä kommentti

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-11

Kuukausikatsaus 2024-10

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Osinkoinsinööristä Vuoden Sijoittaja 2024?

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 2024-09

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Näin uudelleen arvioitat asuntosi pankin rahoitusneuvotteluja varten – Esittelyssä Pankkiarvio.fi