Ihmiskoe - Ruokahävikki
Ruokahävikki, kestävän
kehityksen mukainen ruoka, kiertotalous, luomuruoka ja muovi ovat kaikki olleet
lähivuosina tapetilla. Olen perehtynyt varsin paljon näihin kaikkiin aiheisiin
lähikuukausina erilaisten koulutehtävien tiimoilta ja niistä on tarkoitus kirjoittaa
myös blogin puolelle. Tällä kertaa keskitytään pääasiallisesti kuitenkin vain
ruokahävikkiin ja sen määrään omassa taloudessani. Toteutin ihmiskokeen ja
kirjoitin (sekä punnitsin talousvaa’alla) ylös jokaisen roskikseen
joutuneen tuotteen helmikuun aikana. Pyöristin punnitut tuotteet lähimpään 10
grammaan aina ylöspäin. Kuukauden ostetuissa tuotteissa ja niiden jakaumassa ei
ole mitään poikkeavaa muihin kuukausiin nähden sekä koen näinkin lyhyen kokeen
antavan luotettavaa tietoa omasta käyttäytymisestäni. Mennään kuitenkin asiaan sen
pidemmittä puheitta.
Yleisesti ruokahävikistä
Tutkimusten mukaan
maailmassa 30 % tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin. Tämä on valtava määrä tuhlattua rahaa, turhaan tuotettuja päästöjä sekä syömäkelpoista ruokaa heitettynä suoraan roskiin.
Suomalaiset eivät ole juurikaan muuta maailmaa parempia ruokahävikin näkökulmasta,
koska roskiin päätyy 120-150 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa (kotitaloudet),
joka on noin 20-25 kg jokaista suomalaista kohden. Yhteensä hävikiksi päätyy ruokaa
Suomessa n. 500 miljoonaa kiloa, jonka jakautuminen on kuvattu alla olevassa
kuvassa.
Kuvan lähde: https://bit.ly/2Ue7e4k |
Turhaan tuotettu ruoka on
kestävän kehityksen kannalta todella suuri ongelma. Koko maailman
ilmastopäästöistä 20 % aiheutuu ruokatuotannosta. Jos 30 % tästä määrästä
voitaisiin olla tuottamatta (tämä määrä menee siis roskiin tällä hetkellä),
tuottaisimme 6 % vähemmän päästöjä ilmastoon. Ruokahävikin määrään ja syntymiseen
on monia syitä. Suunnitelmallisuuden puute, arjen muutokset, yllätykselliset ulkonasyömiset,
parasta ennen päiväyksen väärä tulkinta sekä liian suurten pakkausten ostaminen
pieneen talouteen ovat jokainen syypäitä ruokahävikin syntyyn. Monet ostavat
ruokaa kotiin myös täysin turhaan, koska eivät käyneet ennen kauppaan lähtöä
jääkaappia läpi ja tehnyt kauppalistaa.
Ruokahävikin vähentäminen
lähtee liikkeelle jo tuotteen elinkaarisuunnittelulla, jossa mietitään tuotteen
käyttöikä, pakkausmateriaalit, säilöntäaineet ja pakkauskoot. Asia on
monimutkainen ja vaikka tuotteesta suunniteltaisiin kuinka täydellinen ruokahävikin
minimoimiseksi, niin kuluttaja on kuitenkin loppupelissä vastuussa tuotteen
käytöstä ennen viimeistä käyttöpäivää.
Ostetut ruuat
Ostan pääasiallisesti ruokani
vain Prismasta, jonka vuoksi tuotekohtaisten tietojen saaminen on erittäin
helppoa. Tilasin eilen S-kanavan kautta ostohistoriani kuluvalle kuukaudelle ja
sain täydelliset ostotiedot itselleni jo samana päivänä. Ostoksiin kuukauden
aikana meni rahaa yhteensä 404.95 €, josta noin puolet kuuluu minulle.
Taloustarvikkeiden poistaminen kokonaissummasta antaa ruuan osuudeksi 372.5 €. Alla
olevassa kuvassa on eroteltuna ostoni eri kategorioiden välille.
Helmikuussa
ostamieni tuotteiden jakautuminen on hyvin tyypillistä meille koko vuoden
ympäri vaikka tällä kertaa ostimmekin hieman vähemmän kananlihaa kuin
normaalisti. Lihaa tuli ostettua yhteensä 12 eri pakkausta, joista 8 kpl tuli
ostettu 30 %:n tai suuremmalla alennuksella. Taloustarvikkeisiin rahaa meni n.
10 % käytetystä rahamäärästä.
Ruokahävikki
Ruuan roskiin heittäminen
on ollut itselleni aina vaikeaa ja pyrinkin suunnittelemaan sekä ostokset että ruuan
valmistuksen mahdollisimman hyvin sen vähentämiseksi. Olen kuitenkin ollut aina
tietoinen, että meillä tulee heitettyä roskiin joskus leipää, valmistettua
ruokaa, vihanneksia ja maitotuotteita. Eksaktien määrien mittaaminen oli siis
tarpeen meidänkin taloudessa. Alla olevassa taulukossa on eritelty kaikki
roskiin päätyneet tuotteet, määrät ja niiden hinnat.
Yhteensä ruokaa minulla meni
roskiin noin 1 kg, joka maksoi minulle 4.69 €. Ruokaostoksiin meni kuukauden
aikana rahaa yhteensä 372.5 €, josta tämä (4.69 €) edustaa 2.9 % osuutta. Roskiin
päätyvän ruuan määrä on meillä siis merkittävästi alhaisempaa kuin
keskimääräisen suomalaisen. Suurimmassa osassa tapauksissa roskiin päätynyt
ruoka olisi ollut poistettavissa kokonaan, jos suunnitelmallisuuteen olisi
kiinnittänyt vielä enemmän huomiota. Ruokaa meni roskikseen oikeastaan vain kolmesta
syystä: 1) suunnitelmallisuuden puute (unohdin salaatin olemassaolon), 2)
valmistetun ruuan unohtaminen pöydälle yöksi (riisi ja perunat unohtui
kattilaan) ja 3) ravintolaruuan syöminen jääkaappiruuan sijaan (porsaan sisäfile
kerkesi menemään huonoksi). Ruokahävikin määrä meillä on kuitenkin hyvällä
tasolla vaikka aina on mahdollista parantaa.
Yhteenveto
Ruokahävikin vähentäminen
on ympäristöteko. Kaiken lisäksi tulet heittäneesi rahaa suoraan roskikseen,
jonka voisit käyttää vaikka taloudellisen tilanteesi parantamiseen. Jos päätit
vuoden alussa aloittaa talouden seurannan, niin yhdistä siihen myös ruokahävikin vähentäminen. Jos tunnet
piston sydämmessäsi lukiessasi tätä tekstiä, niin teetä vastaava ihmiskoe ja
selvitä paljonko rahaa heität roskiin kuukaudessa.
Taistele ilmastonmuutosta
vastaan vähentämällä syntyvää ruokahävikkiä!
Bloggaajakollegani InssinOsingot on kirjoittanut myös ansiokkaan kirjoituksen ruokahävikin merkityksestä. Lue teksti täältä.
Lähteet:
Kuinka paljon sinä heität ruokaa roskiin?
Yhden tomaatin heitin, koska se oli homehtunut laatikossaan. Tomaatit pitää ostaa irtona. Tärkein ruokahävikin syy on nähdäkseni liian suuret ruoansäilytystilat: pakastin, jääkaappi, viileäkaappi. Näitä tulee kytkykauppana asunnon mukana vaikka kaupat ovat auki 7-23 tai kellon ympäri joka päivä.
VastaaPoistaLiian iso säilytystila voi hyvinkin johtaa liian suurien erien ostoon. Vaikka yleensä kannattaakin keskittää ostot mahdollisimman harvoihin käynteihin, niin rajansa varmaan kaikella :)
PoistaAika kova tuo alennuslihojen määrä! Osaatko sanoa mihin aikaan tuota alelihaa oikein niissä kaupoissa, missä käytte löytyy? Olen nyt oman minimalistivuoteni aikana yrittänyt metsästää alelihoja, mutta en jostain syystä ole onnistunut niihin törmäämään vielä.
VastaaPoistaKäyn pääsääntöisesti Turun suurimmassa Prismassa kaupassa, joten -60% tuotteiden löytämiselle voi heittää hyvästit jo kättelyssä (olen löytänyt näitä max 5 kpl vuoden aikana). Parhaimpia ajankohtia on sunnuntaina päiväsaikaan ja heti klo 16 jälkeen viikolla (päivien välillä en ole suurta eroa nähnyt, vaikka olen yrittänyt löytää "kaavaa" ostamieni tuotteiden vanhentumisajankohdissa). Pienet, ei niin suositut kaupat, ovat kuitenkin yleensä täynnä näitä 30 % tuotteita ja 60 % tuotteiden löytäminen ei ole mitenkään harvinaista. Jos sinulla on siis mahdollista hieman kierrellä lähialueilla olevia pieniä kauppoja, niin se on suositeltavaa. Itsellä ei ole käytännössä yhtään pientä S-kauppaa lähettyvillä, joten niissä käyminen on hyvin satunnaista. Muuten vaan autolla tuotteiden etsiminen on hieman turhaa :D
Poista