Taantuma muistuttaa käteisen tärkeydestä
Härkämarkkinan aikaan voi tuudittautua työn tuottamaan kassavirtaan ja kaiken ylimääräisen käteisen ohjaaminen sijoituksiin on helposti perusteltavissa itselle, kun pankkitililtä ei korkotuottoja saa edes inflaation vertaa.
Suomalaisilla on lisäksi tapana kuluttaa kaiken ansaitsemansa rahan hyvinä aikoina ja se näkyi 0,6 prosentin säästämisasteena vuonna 2019 (Findikaattori). Näin positiivista säästämisastetta ei ole suomalaisilla ollut viiteen vuoteen, mistä voidaan päätellä, että suomalaiset pistävät kaiken sileäksi ja ottavat vielä hieman lainaa päälle. Nousukaudesta siirryttäessä taantumaan tämä lähtötilanne ei ole erityisen ruusuinen ja laittaa monet kotitaloudet koville.
Taloudellinen sykli koostuu nousu- ja laskusuhdanteista, joiden johdattelemana työllisyys, korot ja työn tuottavuus vaihtelevat. Talouden syklit vaihtevat noin 5-10 vuoden välein. Oli kyseessä sitten hyvistä tai huonoista asioista, niin niillä on tapana kasaantua näissä tilanteissa. Taantuma tuo tullessa pörssikurssien romahtamisen, irtisanomiset tai lomautukset, korkojen nousut (ei ehkä tällä kertaa, mutta yleensä) ja yritysten konkurssit.
Varautuminen taantumaan pitää siis tehdä jo hyvinä aikoina, eikä vasta silloin kun paska on jo osunut tuulettimeen. Jos varautuminen on jäänyt vähäiselle ja ongelmia alkaa kasaantua, niin toimiin pitää ryhtyä heti eikä vasta huomenna.
Tykkään käsitellä asioita esimerkkien näkökulmasta, joten otetaan tähänkin esimerkkitapaukseksi sijoittaja-Pertin.
Pertti on saanut pari vuotta sitten pienehkön perinnön (10 000 euroa), jonka hän sijoitti Intrumiin, BASFiin, Wärtsilään ja Autoliviin tasaosuuksin. Pertti työskentelee Finavialla ja hän on tottunut ylläpitämään hyvää elämänlaatua eläen palkkapäivästä toiseen ilman tarvetta ylimääräiselle säästämiselle. Pertti ei ole kerinnyt liittymään työttömyyskassaan, koska elämä on ollut kiireellistä ja kerkeehän sen asian hoitamaan myöhemmin. Pertti ei ole kokenut tarpeelliseksi säilyttää käteistä tilillä, koska ”pitäähän sitä elää”.
Kaikki meneekin pari vuotta loistavasti, mutta yhtäkkiä kuuluukin huolestuttavia uutisia Kiinan suunnalta koronaviruksen muodossa. Pertti vähät välittää asiasta, koska ei se kuitenkaan Suomeen tule ja jatkaa normaalia kulutuskäyttäytymistään.
Asiat kuitenkin eskaloituvat todella lyhyessä ajassa (viikoissa), mikä näkyy seuraavina vastoinkäymisinä Pertin elämässä: 1) Sijoitussalkun salkun arvo laskee vuoden alusta 50 prosenttia vieden kaikki ostot reilusti tappiolle, 2) Finavia lomauttaa kaikki työntekijänsä kolmeksi kuukaudeksi mukaan lukien Pertin, 3) yllättävät menot vievät tilin saldon käytännössä nollaan ja 4) lomautuksen ajaksi tulot putoavat 724 euroon kuukaudessa (työttömyysetuuden määrä ilman korotuksia) aikaisemman 2 500 euron nettopalkan sijaan. Samalla kulutustottumuksella kassavirta putosi siis hetkessä lähes 1800 euroa pakkaselle.
Pertillä ei ole hajuakaan mihin talouden rahat menevät ja osamaksullakin on ostettu uusi telkkari, auto, sohva ja puhelin. Vuokra ja muutkin laskut pitäisi maksaa, mutta tililtä ei löydy enää rahaa.
Pertti joutuukin laittamaan osakkeet laitaan tehden sijoittamisella tappiota noin 5 000 euroa ja Pertti manaa itsekseen, ettei enää ikinä sijoita. Pertti stressaantuu tilanteesta ja ei heti ryhdy vähentämään menojaan, vaan antaa asioiden olla. Kiinteät kulut juoksevat ja osakkeista vapautuneet varat hupenevat silmissä.
Lopulta Pertti selviää kuitenkin taantumasta lähes ehjin nahoin, vaikka ottaakin tarpeettomasti takkiin kymmeniä tuhansia euroja vain sen takia, että taloudesta ei löytynyt puskuria ja omat menot oli suhteettoman suuret verrattuna tuloihin. Monelle ei käy näin hyvin ja olemmekin mediasta kuulleet pakkomyyntien lisääntymisestä, mikä tarkoittaa sitä, että sijoitusomaisuus on myyty lainojen kattamiseksi, jolloin koko pääoma on menetetty.
Edellä mainitussa esimerkissä monet asiat menivät pieleen samaan aikaan, mutta uskon silti, että tämä on monelle ihmisille todellisuutta.
Esimerkin taloudelliselta katastrofilta olisi vältytty yksinkertaisesti suuremmalla käteisen määrällä ja budjetoinnilla. Työttömyyskassaan kuuluminen olisi myös helpottanut lomautuksen aikana. Bloggaajien ja talouden asiantuntijoiden höpinät oman talouden tuntemisen tärkeydestä ei enää kuulostakaan typerältä jeesustelulta. Vaikeina aikoina punnitaan ihmisten talousosaaminen ja se määrittelee vuosiksi eteenpäin oman talouden näkymät.
Sijoittaminen kannattaa aina, mutta on hyvä muistaa pitää käteistä tilillä vähintään 2-3 kuukauden menojen verran. Jos taantumassa joutuu myymään osakkeet normaalin elämisen ylläpitämiseksi, niin sijoittamisesta on vaikea tehdä tuottavaa. Sijoittaminen on aina riskistä, mutta suurimmassa osassa tapauksista ne olisi helposti vältettävissä.
Sijoittamisen riskiä vähentää pitkäjänteisyys ja säännöllisyys. Säännöllinen kuukausittainen sijoittaminen on yksi parhaista tavoista laskea riskiä sekä päästä hyvään tuottoon. Säännöllinen sijoittaminen vaatii kuitenkin jatkuvasti ylijäämäisenä oleva taloutta, minkä saavuttaminen on helppoa budjetoinnilla ja omien menojen suhteuttamisella tuloihin.
Hyvät käteisvarat mahdollistavat myös loistavien ostojen tekemisen laskeviin kursseihin. Warren Buffett on yksi parhaista esimerkeistä, kun hänen yrityksensä Berkshire Hathawayn kassasta löytyy käteistä 128 miljardia.
Vaikka miljardien säästäminen palkkatuloista onkin perusjampalle vaikeaa, niin oman ”sotakassan” ylläpitäminen hyvinäkin aikoina on perusteltua. Tässä asiassa on itselläkin vielä paljon opittavaa. Ilman käteistä jää loistavat ostopaikat käyttämättä ja tulevaisuuden tuotot saamatta.
Jos valmistautuminen taantumaan jäi vähäiseksi, niin tee seuraavat asiat välittömästi:
- Laadi budjetti (selvitä menot ja tulot)
- Selvitä kuinka pitkän työttömyyden/lomautuksen taloutesi kestää
- Karsi turhat menot (kuntosalijäsenyydet, suoratoistopalvelut, jne.)
- Aloita puskurin kerääminen
- Sovi velkojien kanssa maksusuunnitelmasta
- Aloita lyhentämään korkeakorkoisia lainoja (osamaksuja) ensiksi lumipallomenetelmällä
- Maksa pois sijoituslainat, jos mahdollista
- Siirrä hankintoja tai osta käytettynä
- Investoi itseesi (kouluttautuminen, taitojen päivittäminen tai kasvattaminen)
- Aloita kuukausittainen sijoittaminen, jos talous antaa myöden
Kommentit
Lähetä kommentti