Kuukauden Osake - Topdanmark

Kuukauden Osake - Topdanmark, Fundamenttianalyysi Topdanmark, Osakeanalyysi Topdanmark, Topdanmark Osake, Topdanmark Osinko

Kuukauden osake -kirjoitussarja on epäsuora jatkumo kiinnostavat sijoituskohteet kirjoituksilleni. Kuukauden osake -teksteissä käydään lyhyesti läpi yrityksen toimintaa, mahdollisuuksia, riskejä ja tietysti myös taloudellisia lukuja. Kuukauden osake teksteissä ei anneta sijoitussuosituksia vaan ne on tarkoitettu viihteeksi. Blogin kirjoittaja saattaa omistaa tai olla ostamassa kirjoituksessa esitettyä osaketta ja tämän asian voit aina tarkistaa tekstin lopussa olevassa omistussuhteen kuvaamisesta. Jätäthän blogitekstin loppuun kommentin siitä, että mitä pidit tämän kuukauden osakkeesta.

Yritys lyhyesti

Tanskassa pääkonttoriaan pitävä Topdanmark on Tanskan toiseksi suurin vahinkovakuutusyritys noin 16 prosentin markkinaosuudellaan ja viidenneksi suurin henkivakuutusyhtiö noin 10 prosentin markkinaosuudellaan. Topdanmark on aloittanut toimintansa vuonna 1899 ja tänään se työllistää noin 2400 henkilöä. Puhutaan siis pitkään toimineesta yrityksestä, joka toimii vain Tanskan markkinoilla.

Topdanmark on noussut suomalaisten tietoon Sampon ostaessa Topdanmarkista ensimmäisen osuuden vuonna 2011, jolloin siitä samalla tuli Sampo-konsernin osakkuusyhtiö. Sampo on ollut Topdanmarkissa ostoksilla useampaan otteeseen ja tällä hetkellä Sampo omistaa suurimman yksittäisen osuuden yrityksestä (48 prosentin osuus 2020 vuosikatsauksen mukaan) ja Topdanmark onkin nykyään listattuna Sammon tytäryhtiöksi sen kotisivuilla.

Topdanmarkin suurimpiin kilpailijoihin lukeutuvat Alka Forsikring, Gjensidige, Alm Brand, Danica Group ja Codan.

Vakuuttaminen liiketoimintana on hyvin helposti ymmärrettävää ja varsin monet ihmiset päätyvät ottamaan vakuutuksen kuin toisenkin elämänsä aikana tasaamaan sattumanvaraisesti toteutuneiden riskien kustannuksia jakaakseen ne tasaisesti läpi elämän.

Vakuuttaminen toimii hyvin yksinkertaisesti siten, että yksittäinen henkilö/yritys haluaa jakaa riskiä muiden ihmisten/yritysten välillä, ja päätyvät maksamaan tästä riskinkantamisesta sitten vakuutuksenantajalle. Esimerkiksi asunnon vakuuttaminen saattaa kustantaa yksittäiselle yksityishenkilölle vain muutaman satasen vuodessa, mutta riskin osuessa kohdalle kustannukset voida kohota satoihin tuhansiin euroihin. Vakuutuksen ottaminen siis kannattaa.

Siinä missä yksityishenkilöt ja yritykset vakuuttavat itseään riskinhallinnan muotona, niin vakuutusyhtiöt hallitsevat riskiä parantamalla matemaattisia mallejaan ja jälleenvakuuttamalla itsensä siten, että toinen vakuutusyhtiö ottaa vastattavakseen osan vakuutusvastuista. Mitä paremmin riskienhallinta on hoidettu vakuutusyhtiössä, niin sitä kannattavampi yritys on kyseessä.

Luvut yrityksen takana

Yrityksen liikevaihto on ollut kohtuullisella kasvu-uralla vuodesta 2012 lähtien sen jäädessä varsin vaisuksi vuonna 2020. Keskimääräinen kasvu viimeisen viiden vuoden ajalta on kuitenkin ollut 6.3 prosenttia, jota voi pitää hyvänä kyseisellä liiketoiminta-alalla.

Liikevaihdosta on keskimäärin jäänyt viivan alle noin kahdeksan prosenttia, jossa on ollut kuitenkin hieman laskevaa trendiä viimeiset kolme vuotta. Oman pääoman tuotto on ollut todella vahva jo pitkään, jos koronavuosi tiputetaan pois laskuista.

Yrityksen yhdistetty kulusuhde on pyörinyt noin 88 prosentissa viimeiset kolme vuotta, joka on varsin hyvä. Jos sitä vertaa taas suomalaiseen Sampoon, jonka yhdistetty kulusuhde oli 82.1 prosenttia vuonna 2020, tekemistä vielä riittää. Sampon ollessa yrityksen suurin omistaja ja suora hyötyjä Topdanmarkin kasvavasta tuloksesta, niin voisi kuvitella Sampon paljastavan oman toimintansa salat riskienhallinnassa ja täten tässä voisi olla parantumisen mahdollisuus.

Topdanmarkin tavoitteena on maksaa vuosittaisesta tuloksesta vähintään 70 prosenttia osakkeenomistajille osinkojen muodossa. Tämän strategian ainoana isompana ongelmana on se, että yksittäiset suuret tulospudotukset helposti laskevat maksettavan osingon määrää tehden siitä vaikeasti ennustettavan. Osingonmaksuhistoriastakin näkee, että osinkoa on maksettu parhaimmillaan 19 Tanskan kruunua ja heikoimmillaan 11.50 kruunua. Jos suunnitteilla on elää osinkojen varassa, niin tämä ei ole mikään hyvä meriitti.

Yhtiön taseessa on käteistä 5833 miljoonaa Tanskan kruunua, joka kattaa osingonmaksun moninkertaisesti. Samaan hengenvetoon voi mainita, että Topdanmarkin velkaisuus on ollut myös hieman kasvussa sen ollen kuitenkin vielä varsin maltillinen.

Osinkoinsinöörille, ja varmasti monelle muullekin suomalaiselle, kiinnostuksen aiheena on osinkojen maksaminen tulevaisuudessa. Topdanmark maksaa tällä hetkellä melkein neljän prosentin osinkotuottoa nykykurssille, jota voi pitää varsin korkeana. Osinkotuoton ansiosta Topdanmark voisi sopia omaan salkkuuni ns. korkopaperina tuomaan tasaista kassavirtaa.

Alla vielä taulukko Topdanmarkin tärkeimmistä taloudellisista tunnusluvuista aina vuodesta 2012 vuoteen 2020.

Topdanmarkin tunnusluvut
Topdanmarkin tunnusluvut vuodesta 2012 vuoteen 2020

Topdanmarkin kurssikehitys on ollut esimerkiksi Sampoon verrattuna loistavaa viimeisten viiden vuoden aikana. Vuonna 2017 Topdanmark aloitti maksamaan osinkoa, joka saattaa ainakin osittain selittää kurssin hyvää kehitystä.

Topdanmarkin kurssikehitys verrattuna Sampoon

Topdanmark kurssikehitys verrattuna Sampoon viimeiseltä viideltä vuodelta. Lähde: Google Finance

Mahdollisuudet

Sampo on vuosien saatossa kasvattanut Topdanmarkin omistustaan ja saattaa olla kiinnostunut ostamaan yrityksen kokonaisuudessaan preemiolla jollain aikajänteellä. Pitää kuitenkin muistaa, että Sampo on aikoinaan sanonut Topdanmarkin osakkeen olevan liian kallis ostettavaksi kokonaisuudessaan.

Sijoitustuotot kasvavat hyvän pörssikehityksen vuoksi. Myös korkojen nousu parantaa osaltaan vakuutusyhtiön sijoitustuottoja, paitsi jos osakemarkkina laskee samassa suhteessa.

Topdanmark onnistuu kasvattamaan markkinaosuuttaan paikallisesti parantamalla asiakaspalveluaan ja tekemällä lisää yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa (esim. Nordea yhteistyö)

Topdanmark onnistuu parantamaan yhdistetty kulusuhdetta parantamalla matemaattisia mallejaan ja riskienhallintaa.

Riskit

Vakuutusriskien arviointi epäonnistuu ja yhdistetty kulusuhde ylittää 100 prosentin. Riskien tunnistaminen on yleensä helpompaa kuin niiden todennäköisyyden, ajoituksen ja taloudellisten vaikutusten.

Sijoittamisella yritetään tehdä isompaa tulosta ja täten otetaan liian suurta riskiä, mitkä kostautuvat osittaisina pääoman menetyksinä vieden tuloksen pakkaselle.

Yhteenveto

Yritys toimii alalla, jonka liiketoiminnalle on selkeä tarve nyt ja tulevaisuudessa. Vakuuttaminen toimialana on helposti ymmärrettävää ja on vaikea tunnistaa mitään tapahtumaa, joka lopettaisi tarpeen vakuuttamiselle. Yrityksellä on täten hyvät mahdollisuudet selviytyä vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Yritys on numeroiden perusteella kohtuullisesti hinnoiteltu mahdollisuuksiin nähden ja on mahdollista, että tulen ostamaan yritystä jossain vaiheessa. Tanskalaisten yritysten kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa osinkojen lähdeveron liikaverotus. Näiden takaisin hakeminen onnistuu Tanskan verottajalta tämän ohjeen avulla.

Omistussuhde

Kirjoittaja ei omista tekstissä mainittua yritystä kirjoituksen julkaisuhetkellä. Saatan ostaa yritystä tulevaisuudessa hinnoitteluvirheistä, jos sellaisia tulee erilaisissa paniikeissa. En ole kuitenkaan tehnyt asiasta vielä viimeistä päätöstä. Kuukauden osake -kirjoitussarjassa kirjoitan sekalaisesti eri toimialojen yrityksistä riippumatta siitä, että omistanko yritystä sillä hetkellä tai onko minulla aikomusta ostaa kyseistä yritystä.

Vastuuvapaus:

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. Blogissa ei anneta sijoitussuosituksia vaan tekstit on tarkoitettu viihteeksi.

Kuukauden osake kirjoituksen tekemiseen menee minulta useampi tunti, joten arvostaisin tekstin jakamista tuttavillesi tai keskusteluryhmissä. Jätä kommenttiosioon mielipiteesi juuri esitellystä yrityksestä. Jos olet erityisen kiinnostunut kuulemaan jostain tietystä yrityksestä, niin jätä maininta kommenttiosioon. Kiitos tekstini jakamisesta!

Jos haluat itse alkaa tekemään yritysten numeerista arviointi (fundamenttianalyysi), niin blogistani on mahdollista ladata käyttämäni uudistettu työkalu. Tällä työkalulla onnistut yritysten fundamenttianalyysissä. Työkalun ohjeet ja latauslinkki löytyy tämän linkin takaa.

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-10

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Osinkoinsinööristä Vuoden Sijoittaja 2024?

Näin uudelleen arvioitat asuntosi pankin rahoitusneuvotteluja varten – Esittelyssä Pankkiarvio.fi

Kuukausikatsaus 2024-09

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin