Kuukausikatsaus 07-2024

Osinkoinsinööri - Kuukausikatsaus 07-2024

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

Tulot

  • Nettopalkka: 3 348.05 euroa
  • Muut tulot: 729.74 euroa
  • Osingot: 0.00 euroa
  • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 464.74 euroa
  • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

  • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 4366.91 euroa
  • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 250.00 euroa
  • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
  • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 250.00 euroa
  • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 19.25 euroa

Menojen jakautuminen

Osinkoinsinööri – Kustannukset 07-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.

Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 07-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli paljon yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

  • Kasvatusaltaiden multa, 53 euroa
  • Terassikalusteet (sohvapöytä, pöytä, tuolit ja peitteet), 501 euroa
  • Astianpesukone sijoitusasuntoon, 300 euroa
  • Tapetti ja tapetointivälineet sijoitusasuntoon, 159 euroa
  • Mäntysormipaneeli toiseen vessaan, 189 euroa
  • Pergolan maalaus, 54 euroa
  • Kattovalaisin toimistoon, 31 euroa
  • Kiinteistövero, 92 euroa
  • Heirol paistokasari, 40 euroa
  • Kalastusreissu ja reissu Porvooseen, 337 euroa

Omakotitaloon investoiminen jatkui tässäkin kuussa, kun terassimme pergola tuli maalattua ja terassin yhteydessä olevat kasvatusaltaat tuli täytettyä reilulla kolmella kuutiolla istutusmultaa. Maksettavaksi tulivat myös luottokortilla ostetut (tuoteturvan takia) terassikalusteet, jotka ostin kaikki Vekeltä.*. Toisessa sijoitusasunnossa hajosi kuukauden aikana astianpesukone, joten tilasin heti uuden asennuksen kanssa ja vuokralaiset kerkesit olemaan ilman astianpesukonetta alle viikon. Tilasin myös samaan sijoitusasuntoon kuitutapettia, kun yksi makuuhuoneista muutetaan lastenhuoneeksi. Tarkoituksena on myös mennä tekemään asennus itse elokuun puolella. Viimeisenä kävin veljen ja siskon miehen kanssa kalastusreissulla Porissa ja parhaan kaverini kanssa ”virkistäytymässä” Porvoossa.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli 1 756 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli kohtuullisella tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina/lahjoina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Kulutus oli kuukauden aikana korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta huono 3.9 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 175.62 euroa.

Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi!*

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 250.00 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 2053.51 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa ei tullut lainkaan osinkoja. Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1017.37 euroa (brutto 1340.82 euroa).

Toisen kvartaalin tulosjulkistukset ovat olleet osakesalkulleni brutaaleita, joista heittämällä pahin oli Medpace. Medpace julkaisi mielestäni hyvän kvartaalituloksen, mutta kasvuohjeistus oli odotettua pienempi, joten osakekurssista pyyhkäistiin välittömästi 20 prosenttia. Neste julkaisi myös käsittämättömän huonon kvartaalituloksen, mutta ehkä kyseisen yrityksen osalta pohjat on kuitenkin viimein löydetty. Myös Kemiran tulosjulkistus palkittiin yli 10 prosentin laskulla.

Viimeisenä mielenkiintoisena tapauksena on salkun suurin omistus Novo Nordisk, joka laski kuukauden aikana melkein 10 prosenttia, koska Roche ilmoitti Faasi 1-tutkimuksen tulosten olevan positiiviset laihdutuslääkeaineelle CT-996:lle, jota otetaan suun kautta. Tässä erikoista on siis seuraavat asiat: 1) Novo Nordiskilla on jo markkinoilla suun kautta otettava Semaglutidi-valmiste Rybelsus, 2) Faasi 1 tutkimuksesta markkinoille kestää ainakin 5-6 vuotta, vaikka sinulla olisi kaikki raha maailmassa, 3) vaikka suun kautta otettava lääke on potilasystävällisempi, niin se ei ole yhtä tehokas kuin injektoitava, 4) suun kautta otettavaa lääkeainetta pitää ottaa yli kymmenkertainen määrä (koska suurin osa lääkeaineesta hajoaa ruuansulatuksessa) injektoitavassa muodossa olevaan verrattuna, että sivuvaikutukset myös lisääntyvät. En siis näe mitään syytä laskulle enkä myydä Novoa pois salkusta.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Nordnetin kautta rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 07-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokratason tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

Tässä kuussa sain ilmoituksen ensimmäisen sijoitusasunnon vuokralaiselta, että hän aikoo muuttaa yhteen uuden puolisonsa kanssa ja irtisanoo vuokrasopimuksensa 1.9.2024 alkaen. Uuden vuokralaisen etsiminen alkoi välittömästi, jotta tyhjää kuukautta ei pääse syntymään. Olen vuosikausia halunnut kokeilla Asuntopehtoorin vuokravälitystä ja huolenpitopalvelua, minkä otinkin tämän asunnon osalta testiin. Teen tästä kokemuksesta vielä seuraavan parin viikon aikana postauksen yhteistyössä heidän kanssaan. Mutta voin jo sen verran spoilata, että uusi vuokralainen löytyi viikon sisällä vuokrailmoituksesta, joten voin suositella lämpimästi Asuntopehtooria kenelle tahansa.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

  • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä 800.35 euroa
  • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä 335.61 euroa
  • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä 587.41 euroa
  • Kassavirta -122.67 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 7350 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kanssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 6850 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Kuten aikaisemmin mainitsin, toisessa sijoitusasunnossa hajosi astianpesukone, joka on nyt vaihdettu uuteen. Tämän lisäksi samaisessa sijoitusasunnossa tulee tapetoitua yksi makuuhuoneen seinä, jotta se soveltuu paremmin syntyvälle lapselle.

Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 07-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni laski brutaalin tuloskauden takia todella paljon, minkä osakesalkkuni arvo on tänään 63 779 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 130 579 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 07-2024

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 250 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa helmikuussa siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Nyt jäljellä ”huonoa” lainaa on enää autolainan lisäksi vain uuden TV:n osamaksu, jonka tulen maksamaan pois suurempien investointien tekemisen jälkeen.

Käteiseni määrä putosi vielä tämän kuukauden aikana, mutta pitäisin todennäköisenä sitä, että loppuvuoden kuukausien aikana käteinen palaa tuttuun noin 7000 euroon, jos mitään yllättävää ei pääse tapahtumaan.

Kuukausi oli säästämisen suhteen erittäin huono, mutta velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Pörssissä olevan negatiivisen vireen vuoksi nettovarallisuuteni laski massiiviset 2487 euroa. Nettovarallisuus on nyt 148 123 euroa. Pysyvästi 150 000 euron nettovarallisuuden ylittäminen näyttää olevan minulle yhtä vaikeata kuin 10 000 pisteen ylittäminen hesulille. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 07-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden. Erittelin myös osakesalkun sijoitusvarallisuudesta, koska sen seuraaminen on itselleni mieleistä.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 07-2024

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut noin 140 000 euroa.

Selaa täysin yksityisesti ja ota itsellesi NordVPN*

Yhteenveto ja kuulumiset

Omakotitalon viimeistely on vienyt ihan älyttömän paljon rahaa viimeisen kahden vuoden aikana, mutta koko ajan ollaan lähempänä sitä, että investoinnit loppuvat. Vielä tekemättä ovat koira-aitaus, kartiotuijien uusiminen ja ensi vuonna varasto/puuvaja. Sen jälkeen en tähän asuntoon suostu upottamaan enää euroakaan ylläpitokustannusten lisäksi.

Haaveeni purkaa kesäloman aikana blogitekstilistaani ei onnistunut ihan siinä laajuudessa kuin toivoin, koska kalenteri oli niin täynnä kaikkea muuta tekemistä. Pitää ryhdistäytyä ja yrittää saada vuoden loppuun mennessä ulos useammat tekstit, joita on lukijoilta pyydetty.

Kävin kuukauden aikana kahdessa haastattelussa eri ”talousmediaan” ja laitan näistä tiedon ainakin sosiaalisen median tileilleni, joten kannattaa ottaa ne seurantaan, jos asiat yhtään kiinnostaa.

Sijoitusmarkkinoilla ollaan mielenkiintoisessa tilanteessa, kun hermoilu on lisääntynyt aivan massiivisesti ja koko vuoden tuotot omasta salkusta on pyyhitty pois käytännössä kuukauden aikana. Taantuma taitaa vihdoin tulla ja korkojen lasku jatkuu. Veikkasin vuoden alussa erään Instagram-vaikuttajan kanssa vuoden korot jokaisessa kvartaalissa ja olen tähän mennessä ollut täysin oikeassa, mutta aina yhden kuukauden ajoissa veikkauksessani. Mistään en mittään tiedä, mutta hauska ollut nähdä miten hyvin on mennyt veikkauksen tämän vuoden osalta, kun toiseen suuntaan kaikki meni päin persettä. :D

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille kuin omalleni, mitkä ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana