Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Asuntopehtoori kokemuksia, Asuntopehtoori vuokravälitys, Asuntopehtoori huolenpitopalvelu, Asuntopehtoori isännöinti, Sijoitusasunnon vuokravälitys

Kaupallinen yhteistyö: Asuntopehtoori

Vuokranantaja ja asuntosijoittaja tarinani alkoi toukokuussa 2021, kun ostin Turusta kaksion puoliksi parhaan kaverini kanssa. Reilu vuosi ensimmäisen sijoitusasunnon hankinnasta toinen sijoitusasunto tuli sijoitusasuntoportfoliooni kuin vahingossa, kun ostimme uuden uudiskohde omakotitalon puolisoni kanssa ja jätimme edellisen kotimme vuokralle samalla.

Asuntojen vuokraamisen aloittamisesta lähtien molempien asuntojen vuokrausaste on pysynyt 100 prosentissa ja vuokratulot ovat tuloutuneet normaalisti, minkä lisäksi myös kaikki muukin vuokrasuhteeseen liittyvä on mennyt ongelmitta, jos korkojen nopeaa nousemista ei oteta huomioon. Tähän on varmasti ainakin osittain auttanut se, että olen jatkuvasti investoinut asuntoihin ylläpitäen tai parantaen asumismukavuutta ja olen pitänyt vuokratasoa alle markkinatason. Alennuksella vuokraaminen on johtunut siitä, että olen vuokrannut asuntoja läheisilleni ja olen halunnut tukea heidän opiskelua sekä elämää.

Vuokralainen vaihtuu vuokralaisen markkinassa

Heinäkuun loppupuolella sain kuitenkin ilmoituksen ensimmäisen sijoitusasunnon vuokralaiselta, että hän aikoo muuttaa yhteen uuden puolisonsa kanssa ja irtisanoo vuokrasopimuksensa asunnon osalta 1.9.2024 alkaen. Erittäin positiivisia uutisia tietysti vuokralaiselle, mutta se tarkoitti kuitenkin sitä, että minun piti aktivoitua välittömästi etsimään uutta vuokralaista asuntoon, jotta vuokrausaste pysyisi edelleen tasan 100 prosentissa ja tyhjää kuukautta ei pääsisi syntymään.

Viimeisen kahden vuoden aikana on uutisoitu, että tällä hetkellä on vuokralaisten markkinat, mikä yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että asuntoja on suhteellisesti paljon tarjolla verrattuna potentiaalisten vuokralaisten määrään. Koska halusin välttää tyhjän kuukauden syntymistä (ja halusin helpottaa omaa kiireellistä elämääni), niin ulkoistin vuokravälityksen asiantuntevalle ja ammattimaiselle Asuntopehtoorille, minkä vuokravälitystä ja huolenpitopalvelua olen halunnut kokeilla jo parin vuoden ajan. Tänään kerronkin teille, miten vuokranvälityksessä kävi markkinassa missä nopeasti vuokraaminen on todella haastavaa.

Asuntopehtoori kokemuksia, Asuntopehtoori vuokravälitys kokemuksia, Asuntopehtoori huolenpitopalvelu kokemuksia, Asuntopehtoori isännöinti kokemuksia, Sijoitusasunnon vuokravälitys Turku, Turku vuokravälitys

Kokemuksia Asuntopehtoorin vuokravälityksestä

Sijoitusasuntoni sijaitsee Turussa, joten asunnon vuokravälityksestä vastasi Asuntopehtoorin Turun toimipiste ja tarkemmin ottaen kiinteistövälittäjä Mikko Saarinen (LKV, KiAT), jonka kanssa suurin osa yhteydenpidosta tehtiin sähköpostin välityksellä muutamaa puhelua lukuun ottamatta (en ole itse mikään puhelimessa puhuja, niin hoidan mieluusti kaiken sähköpostilla, jos vain voin).

Yhteydenpito alkoi sillä, että toimitin Mikolle omien yhteystietojen lisäksi tuoreen isännöitsijäntodistuksen (minkä olin sattumalta tarvinnut lainaneuvottelussa jonkin aikaa sitten, mutta jos sitä ei olisi ollut, myös vastikelasku olisi käynyt), taloyhtiön hallituksen laatiman kunnossapitotarveselvityksen ja taloyhtiön energiatodistuksen. Toimitin Mikolle samalla valokuvat asunnosta (vuokratason alustavaa arviointia varten, joka tarkennettiin sitten paikalla käynnillä) ja kopion voimassa olevasta vuokrasopimuksesta. Tietojen luovuttamisen lisäksi tehtäväkseni tuli myös PEP-selvitys, joka nykyään vaaditaan melkein kaikkialla.

Tietojen luovuttamisen jälkeen Mikko sopi nykyisen vuokralaisen kanssa käynnistä asunnolla vuokratason selvittämiseksi, jonka lopputulemana oli 700-720 e/kk (mikä oli itse asiassa täysin samalla tasolla kuin olin itse aikaisemmin arvioinut). Tällä hetkellä vuokrana on ollut 667.30 e/kk, joten korotusmahdollisuutta oli 33-53 euron verran, mutta valitsimme näistä matalimman välttääksemme todennäköisemmin tyhjän kuukauden syntymisen. Kun vuokrataso oli selvillä, viimeisenä annoin Mikolle luvan tarjota vuokrailmoituksessa vuokralaisille heidän tarjoamaansa Takuuvapaa-palvelua, mikä on vuokranantajalle täysin maksuton ja riskitön. Pakko sanoa, että jos tällainen palvelu olisi ollut olemassa silloin kuin itse olin opiskelija, niin olisin valinnut tämän kymmenen kertaa kymmenestä.

Asunnon vuokrailmoitus ilmestyi Oikotielle keskiviikkona 24.7 ja keskiviikkoon 31.7 mennessä asunto oli jo vuokrattu uudelle vuokralaiselle markkinassa, missä asuntojen vuokrausajat ovat olleet keskimääräistä pidemmät. Täytyy siis hattua nostaa Mikolle ja Asuntopehtoorille, miten nopeasti asunto saatiin vuokrattua, minkä myötä pystyimme sijoituskumppanini kanssa välttämään tyhjän kuukauden syntymisen. 

Vuokravälitys Turku, Vuokravälitys sijoitusasunnolle Turku, Vuokravälitys Turku kokemuksia, Asunnonvälitys Turku kokemuksia

Vuokralaisen valinnan jälkeen viimeisenä vaiheena oli vuokrasopimuksen laatiminen (Asuntopehtoorin laatima), jonka sisältö oli erittäin kattava ja monipuolinen. Vuokrasopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä Asuntopehtoori tarkistaa vuokralaisen luottotiedot, joten siitäkään ei tarvitse olla vuokranantajana huolissaan. Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä, Asuntopehtoori takaa vuokratulot ensimmäisen vuoden osalta, jos vuokralainen ei maksaisi vuokraa.

Vuokravälitysprosessin voi siis hyvin tiivistää seuraaviin vaiheisiin:

  • Yhteydenottaminen Asuntopehtooriin esimerkiksi Asuntotietolomakkeen kautta.
  • Vuokrattavan asunnon tietojen luovuttaminen (kuten nykyinen vuokrasopimus, isännöitsijän todistus, jne.).
  • Toimeksiantosopimuksen laatiminen sähköisesti allekirjoittamalla.
  • Asunnon valokuvaus ja vuokrailmoituksen laatiminen Asuntopehtoorin toimesta.
  • Vuokralaiskandidaattien yhteydenottoihin vastaaminen, käsittely ja asuntoesittelyjen pitäminen Asuntopehtoorin toimesta.
  • Parhaiden hakijoiden kerääminen ja esittely vuokranantajalle valintaa varten.
  • Luottotietojen tarkistaminen ja vuokrasopimuksen laatiminen osapuolten tarkistamista sekä allekirjoitusta varten.
  • Avainten luovutus vuokralaiselle takuuvuokran maksamisen jälkeen.
  • Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, Asuntopehtoori toimittaa vuokralaiselle ohjeistuksen käytännön asioista, kuten kotivakuutuksesta, sähkösopimuksesta, muuttoilmoituksen tekemisestä ja alkutarkastuksen tekemisestä.

Asuntopehtoori Turku, Asuntopehtoori vuokravälitys, Sijoitusasunnon vuokraus Turku 2024, Vuokravälitysprosessi, Sijoitusasunto vuokralle Turku

Asuntopehtoorista lyhyesti

Asuntopehtoori tarjoaa vuokranvälityksen lisäksi huolenpitopalvelua, asuntomyyntiä, salkun arviointipalvelua, kohdeanalyysiä ja viimeisenä isännöintiä taloyhtiöille. Toiminta sai alkunsa vuonna 2019 vuokravälityksellä, mutta tarjoamalla markkinoita ja kilpailijoita parempaa palvelua toiminta onkin kasvanut räjähdysmäisesti niin palveluiden määrän kuin liikevaihdon osalta. Enkä ole siitä itse yhtään yllättynyt, koska olen Asuntopehtoorista kuullut aina vain pelkästään positiivista niin taloyhtiöiden isännöinnistä, huolenpitopalvelusta kuin vuokravälityksestä.

Asuntopehtoori toimii kirjoituksen tekohetkellä melkein kaikissa suurissa kaupungeissa (kuten Turku, Tampere, Oulu, Lahti, Uusimaa, Jyväskylä, Pori ja Kuopio) ja niiden ympäristössä. Nykyään Asuntopehtoorin löytää myös Espanjasta, jos haaveilet asunnosta Aurinkorannikon lämmöstä.

Asuntopehtoorin laajojen palveluiden lisäksi erinomainen on myös Asuntopehtoorin blogi, mihin ilmestyy joka sunnuntai asuntosijoittamiseen, isännöintiin ja yrittäjyyteen liittyviä blogikirjoituksia, minkä myötä itsekin tutustuin Asuntopehtooriin jo vuosia sitten. Tykkään erityisen paljon siitä, että yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Miika Vuorensola kirjoittaa usein blogiin ajatuksiaan, mitkä ovat olleet hyvin arvokkaita tiedonlähteitä itselleni opiskellessani asuntosijoittajaksi.

Jos olet asuntosijoittaja, niin suosittelen ehdottomasti tilaamaan Asuntopehtoorin uutiskirjeen, jonka kautta on mahdollista löytää asuntoja, jotka eivät ole aktiivisessa myynnissä. Sähköposteja ei tule tiuhaan tahtiin, joten sitä ei kannata pelätä.

Ensimmäinen sijoitusasuntoni siirtyi samalla Asuntopehtoorin Huolenpitopalveluun

Vuokravälityksen ulkoistamisen lisäksi olen pitkään halunnut testata Asuntopehtoorin Huolenpitopalvelua, jotta saan vapautettua itselleni pikkuisen enemmän vapaa-aikaa muille tärkeille asioille, kuten harrastuksille ja läheisille.

Asuntopehtoorin Huolenpitopalvelu on asuntosijoittajille suunnattu sijoitusasuntojen hallinnointipalvelu, jossa ammattilaiset huolehtivat vuokrasuhteen kaikista vaiheista. Palvelu sisältää muun muassa vuokranvalvonnan, asunnon kunnon dokumentoinnin, vuokrasuhteen irtisanomiset, korjausten koordinoinnin ja yhteenvetoraportti veroilmoitusta varten. Lisäksi palveluun kuuluu pysyvä vuokratakuu, joka varmistaa vuokratuoton jatkuvuuden. Hyvä kuitenkin huomata, että vuokratakuu on voimassa vain, jos vuokralaisen valinnan (eli vuokravälitys on tehty Asuntopehtoorin toimesta) on tehnyt Asuntopehtoori.

Palvelu maksaa tällä hetkellä 35 e/kk, joten asuntomme vuokratason korottamisen jälkeen (667 e/kk -> 700 e/kk) kustannus meille tulee olemaan käytännössä 2 euroa kuukaudessa. Palvelu on saatavilla kaikkialla Suomessa, mutta palvelua tarjotaan Tampereen, Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Turun toimipisteistä käsin.

Asuntopehtoori Turku, Asuntopehtoori vuokravälitys, Sijoitusasunnon vuokraus Turku 2024, Vuokravälitysprosessi, Sijoitusasunto vuokralle Turku, Turku sijoitusasunto

Yhteenveto

Täytyy sanoa, että olen erittäin tyytyväinen Asuntopehtoorin vuokravälitykseen ja odotan innolla sitä, että asuntoni siirtyy heidän tarjoamaansa Huolenpitopalveluun. Jos siis omistat sijoitusasunnon ja tarvitset sille vuokravälitystä tai haluaisit ammattilaisten hoitavan asuntosi juoksevat asiat, niin suuntaa Asuntopehtoorin sivustolle. Suosittelen heidän palveluitaan kenelle tahansa!

Asuntopehtoori yrityksen seuraaminen onnistuu sosiaalisessa mediassa, ja suosittelen ehdottomasti ottamaan kaikki heidän tilit seurantaan. Lisätietoja yrityksestä ja heidän laajasta valikoimasta asuntosijoittajalle löydät alla olevien linkkien kautta.

Kotisivu: Asuntopehtoori

Instagram: Asuntopehtoori

Facebook: Asuntopehtoori

Twitter/X: Asuntopehtoori

Uutiskirje: Asuntopehtoori, uutiskirje

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Kuukausikatsaus 2024-08

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Kuukausikatsaus 07-2024

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana