Kuukausikatsaus 2024-08

Kuukausikatsaus 2024-08

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

Tulot

  • Nettopalkka: 3 348.05 euroa
  • Muut tulot: 353.35 euroa
  • Osingot: 37.66 euroa
  • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 464.74 euroa
  • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

  • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 2649.15 euroa
  • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 250.00 euroa
  • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
  • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 325.14 euroa
  • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 19.25 euroa

Menojen jakautuminen

Osinkoinsinööri – Kustannukset 08-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.

Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 08-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli muutamia yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

Elokuu oli ensimmäinen kuukausi pitkään aikaan, kun ylimääräisiä kustannuksia oli kohtuullisen vähän. Elokuussa tuli käytyä poikkeuksellisen paljon ulkona syömässä, minkä lisäksi tapasin pitkästä aikaa vanhaa hyvää ystävääni. Koiramme myös sairastui elokuun aikana, mutta onneksi kyseessä oli ”vain” kennelyskä, jonka hoitaminen on erittäin edullista. Istutimme kuukauden aikana kuolleiden kartiotuijien tilalle uudet. Viimeisenä, varasin liput tulevaan Suomen Osakesäästäjien Gaalaan, johon suosittelen ehdottomasti lähtemään mukaan.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli vain 373 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli kohtuullisella tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina/lahjoina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Yhtenä merkittävänä muutoksena kulutuksessani huomaan sen, että ruokakauppaan menee tällä hetkellä suunniteltua enemmän rahaa. Ainoa syy tähän on se, että S-kaupat ovat poistaneet myynnistä Rainbow-tuotteet, mitkä ovat korvattu Coop-merkkisillä tuotteilla. Olen nyt testannut suurimman osan korvatuista tuotteista ja valitettavasti on sanottava, että 99 prosenttia Coopin tuotteista maistuvat paskalta, minkä vuoksi olen siirtynyt käyttämään kalliimpia merkkejä, jos Kotimaista-merkkiä ei ole käytettävissä.

Kulutus oli kuukauden aikana kohtuullisella tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta hyvä 37.0 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 1554.65 euroa.

Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi!*

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 325.14 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 2378.65 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa osinkonsa maksoi vain Novo Nordisk (37.68 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1053.84 euroa (brutto 1386.55 euroa).

Elokuun aikana Medpace jatkoi suurimpana laskijana salkussa, mille en oikeastaan näe mitään merkittävää syytä. Jos lasku vielä jatkuu, niin siirryn osakkeessa ostolaidalle.

Elokuun alkupuolella ostin Metsä Boardia lisää reilulla tuhannella eurolla, koska se julkaisi käsittämättömän paskan osavuosikatsauksen. Syklissä yrityksissä, kuten Metsä Boardissa, pätee parhaiten se, että osaketta ostetaan silloin kuin se on kalliimmillaan (=tulos heikoimmillaan) eikä silloin kuin se on halpaa kuin saippua.

Pandoraa jatkaa erinomaista liiketoiminnan kehitystä, minkä vuoksi se on kasvanut salkun kolmanneksi suurimmaksi positioksi ohi Kemiran ja Nesteen. Todennäköisesti se ohittaa pian myös Medpacen, jos Medpace jatkaa negatiivisessa kierteessä. Onnea heille, jotka ostivat Pandoraa koronaromahduksesta. Sen jälkeen kurssi on reilut viisinkertaistunut.

Pandoran kurssikehitys - Nordnet

Pitkään jatkuneen laskumarkkinan myötä on positiivista huomata, että ostoslista kasvaa itselläni jatkuvasti, mutta valitettavasti minulla ei ole ollut tarpeeksi rahaa laittaa oman asuntoni ja sijoitusasuntojen lisäksi myös osakesalkkuun. Ostoslistaltani löytyy tällä hetkellä jo seuraavat yhtiöt: Kesko, Alphabet, Charles River Laboratories, West Pharmaceutical Services, MOWI ja Tomra Systems.

Yhtenä nostona osakesalkusta on pakko mainita Neste, joka oli prosentuaalisesti ja euromääräisesti parhaiten salkussa noussut osake. Ehkä Nesteen negatiivinen kierre on vihdoin päättynyt?

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Nordnetin kautta rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.


Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 08-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia. Molemmat asunnot ovat tällä hetkellä vuokrattuna alle markkinavuokratason tutuilleni, joka edesauttaa siihen, että asunnot myös todennäköisesti pysyvät vuokrattuna tulevaisuudessa.

1.9 alkaen ensimmäiseen sijoitusasuntoon muuttaa uusi asukas, jonka etsi minun puolestani Asuntopehtoori. Teen tästä kokemuksesta vielä seuraavan viikon aikana postauksen. Vuokralaisen vaihtumisen yhteydessä tein vuokrankorotuksen ja otin samalla käyttöön Huolenpitopalvelun Asuntopehtoorilta.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

  • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä: 800.35 euroa
  • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä: 335.61 euroa
  • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä: 587.41 euroa
  • Kassavirta: -122.67 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 7500 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kanssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 7000 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.


Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 08-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni palautui kohtuu mukavasti brutaalin toisen kvartaalin tuloskauden jälkeen ensisijaisesti Nesteen ansiosta, minkä myötä osakesalkkuni arvo on tänään 65 422 euroa. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 132 522 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 08-2024

Kokeile Sijoittaja.fi palvelua!*

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 250 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa helmikuussa 2024 siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Nyt jäljellä ”huonoa” lainaa on enää autolainan lisäksi vain uuden TV:n osamaksu, jonka tulen maksamaan pois suurempien investointien tekemisen jälkeen.

Käteiseni määrä nousi kuukauden aikana pitkästä aikaa ja loppuvuoden aikana on tarkoitus palauttaa käteisen määrä noin 7000 euroon, jonka jälkeen kaikki raha kanavoituu osakesalkkuun tai ylimääräisiin lainanlyhennyksiin.

Kuukausi oli säästämisen suhteen jo viime kuukausia parempi ja velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Pörssissä olevan positiivisen vireen vuoksi nettovarallisuuteni nousi 2966 euroa. Nettovarallisuus on nyt 151 089 euroa, mikä on kaikkien aikojen korkein luku. Pysyvästi 150 000 euron ylittäminen on ollut itselleni tänä vuonna poikkeuksellisen haastavaa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 08-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden. Erittelin myös osakesalkun sijoitusvarallisuudesta, koska sen seuraaminen on itselleni mieleistä.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 08-2024

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut noin 140 000 euroa.

Selaa täysin yksityisesti ja ota itsellesi NordVPN*

Yhteenveto ja kuulumiset

Omakotitalon viimeistely jatkui tässäkin kuussa, mutta vain 28 kartiotuijan uusimisen muodossa. Koska vuosi on jo pitkällä ja on epätodennäköistä, että hyviä kelejä on enää edessä, niin ensi vuodelle tehtäväksi jää vielä koira-aitaus ja varasto/puuvaja. Siinä ovatkin sitten kaikki viimeiset investoinnit uuteen uudiskohde omakotitaloomme, josta olen oikein mielissäni.

Kuukauden aikana ensimmäinen talousmedian haastatteluista tuli julki ja julkaisinkin siitä postauksen Instagramissa. Sain kunnian osallistua Talouselämän haastatteluun liittyen taloudellisen riippumattomuuden tavoitteluun. Todella hyvin tehty juttu ilman mitään klikkiotsikon yrittämistä, joka on yleisesti ottaen poikkeus nykyisessä mediassa.

Toinen haastatteluni tulee julki syyskuun alkupuolella, josta laitan tiedon sosiaalisiin medioihini, joten ota ihmeessä tilit seurantaan, jos vielä et ole sitä tehnyt.

Markkinakorot jatkuvat laskutrendissä ja vuoden alussa tekemäni ennuste on pitänyt toistaiseksi täysin paikkansa. Oikeasti tämä on vaan tuuria, mutta oli se myös nähtävissä jo hyvissä ajoin, että ei taloudet kestä näin korkeita korkoja.

Elokuussa ajoin useita huippuautoja, mikä on näkynyt myös siinä, että kustannukseni niiden osalta on kasvanut hieman normaalia korkeammaksi, koska maksan tietysti kaikki käyttökustannukset itse. Hauska harrastus ehdottomasti, mutta ei ilmainen.

Olen kuukauden aikana pohtinut kuukausikatsauksieni uudistamista ja olen päätynyt tekemään seuraavat muutokset ensi vuoden alusta lähtien: 1) siirrän toiminimiyrittäjäni tulot ja kulut pois näkyvistä, ja raportoin nämä vain kerran vuodessa, 2) siirrän vuokra- ja osinkotulot omaksi osioksi, jotta palkkatuloista jäävän säästön määrän näkee helpommin ja samalla kirjaan asuntosijoituksistani kuluiksi vain negatiivisen kassavirran enkä korkoja. Onko teillä arvon lukijat muita toiveita?

Syyskuusta tulee taas poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Lähden työmatkalle kuun loppupuolella Coloradoon, menen ensi viikolla Varsinais-Suomen Osakesäästäjien järjestämään Ahvenanmaan reissulle, julkaisen pari mielenkiintoista kaupallista yhteistyötä, menen podcastiin vieraaksi ja monen muuta asiaa.

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille kuin omalleni, mitkä ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Kuukausikatsaus 07-2024

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Asumiskustannukset omakotitalossa ensimmäisen vuoden aikana