Kuukausikatsaus 2024-09

Kuukausikatsaus 2024-09

Kuukausikatsausten perimmäisenä tarkoituksena on antaa lukijalle ja itselleni parempi kuva etenemisestäni kohti taloudellista riippumattomuutta. Tulojeni ja menojeni seuranta on tärkeimmässä roolissa tavoitteeni saavuttamisen näkökulmasta, koska taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa vain, jos hallitsen oman talouteni ja se on ylijäämäinen. Pelkkä ylijäämäinen talous ei riitä, vaan säästetyille euroille pitää hakea myös tuottoa erilaisista sijoitusluokista.

Kuukausikatsauksissa nähtävät luvut ovat henkilökohtaisia, vaikka samassa taloudessa asuu toinenkin henkilö. Olemme puolisoni kanssa päättäneet jakaa kaikki yhteiset kustannukset tasan puoliksi (esim. ruoka, asuminen, terveydenhoito, lemmikit, auto).

Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin*

Tulot & Menot

Tulot

  • Nettopalkka: 3 348.05 euroa
  • Muut tulot: 315.58 euroa
  • Osingot: 27.74 euroa
  • Vuokratulot (vastikkeiden jälkeiset): 463.34 euroa
  • Muut pääomatulot: 0.00 euroa

Menot

  • Menot (ilman asuntolainan lyhennyksiä): 3 597.81 euroa
  • Asuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 250.00 euroa
  • Sijoitusasuntolainalyhennykset (sis. ylimääräiset lyhennykset): 300.00 euroa
  • Arvo-osuustilille tehdyt talletukset: 222.27 euroa
  • Muut lainalyhennykset (kulutusluotot tai osamaksut): 19.25 euroa

Menojen jakautuminen

Osinkoinsinööri – Kustannukset 09-2024

Kulutus vielä piirakkagraafina, jotta näet parhaiten miten eri kategoriat painottuvat kulutuksessani.

Osinkoinsinööri – Kustannukset graafina 09-2024

Kommentit

Normaalin elämän ylläpitämisen lisäksi ajanjaksolla oli muutamia yksittäisiä toistumattomia kustannuksia, jotka eivät tapahdu kuukausittain. Esittelen nämä kulut listana lukemisen helpottamiseksi.

  • Hajuveden ostaminen, 85 euroa
  • Läheisen synttäri-illallinen ravintolassa, 88 euroa
  • Tonttivuokra, 728 euroa
  • Auton korjauksen omavastuu, 100 euroa
  • Kuivalihakundi joulukalenteri, 90 euroa
  • Kätilöopiskelijoiden opiskelijahaalareiden sponsorointi, 150 euroa
  • Varsinais-Suomen Osakesäästäjien Ahvenanmaan reissu, 144 euroa

Kuuden kuukauden välein tulee tonttivuokra maksettavaksi, josta suurin osa toistumattomista kustannuksista koostui. Tämän lisäksi ostin pikkuveljeni suosituksesta uuden hajuveden, jonka toivon kestävän useamman vuoden. Läheiseni täytti vuosia, jota kävimme juhlistamassa Kakolan Ruusussa. Joku mestarikuski oli törmännyt parkissa olleen auton kylkeen ja ei ollut jättänyt mitään yhteystietoja, minkä vuoksi auton korjaaminen meni omasta vakuutuksesta. Korjauksen hinta olisi ollut 1000 euroa, mutta täyskaskon vuoksi maksettavaa tuli vain omavastuun verran. Päätin tilata tänä vuonna itselleni joulukalenterin Kuivalihakundilta, joka pitäisi jo pian ilmestyä postista. Lähdin kolmannen kerran sponsoroimaan kätilöopiskelijoiden opiskelijahaalareita, joten Osinkoinsinööri-logon näkeminen Turun kaduilla tulee taas pikkuisen todennäköisemmäksi. Viimeisenä, kävin erinomaisella Varsinais-Suomen Osakesäästäjien Ahvenanmaan reissulla, johon paloi jonkin verran rahaa.

Ylimääräisiä kustannuksia tässä kuukaudessa oli vain 1385 euron edestä. Ilman näitä kulutus oli kohtuullisella tasolla, vaikka korkoihin meneekin tällä hetkellä neljä kertaa enemmän rahaa kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Tein kulukategorisointiin pienen muutoksen ja erotin Asuntolainan korot & kulut -kategoriasta sijoitusasuntolainojen korot omaksi osiokseen, jotta läpinäkyvyys ja ymmärrys lisääntyy.

Kulutusluottoina tai osamaksuina minulla on tällä hetkellä enää uusi televisio. Tämä viimeinen osamaksu on täysin koroton ja kuluton. Maksan tämänkin jossain vaiheessa tänä vuonna kokonaan pois, kun isommat muut hankinnat on välissä tullut tehtyä.

Toistuvina lahjoituksina/lahjoina ovat talletukset Nordnetin Indeksirahastoihin (entiset Superrahastot) kolmelle kummitytölle ja yhdelle kummipojalle. Säästän jokainen kuukausi 15 euroa / nuppi Nordnetin Indeksirahastoihin aina siihen asti, kunnes he täyttävät 18 vuotta (toisin sanoen 60 euroa hyväntekeväisyyttä jok’ikinen kuukausi noin 18 vuoden ajan).

Kulutus oli kuukauden aikana korkealla tasolla. Säästöaste oli kuukauden osalta täten 13.4 prosenttia. Säästöön (lainan lyhennyksiin, sijoituksiin tai käteiseksi) jäi tässä kuussa toisin sanoen 556.90 euroa.

Kilpailuta asuntolaina ilmaiseksi!*

Sijoitukset

Osakesijoitukset

Uutta pääomaa tuli laitettua osakesalkkuun kuukauden aikana 222.27 euroa. Osakesalkkuun on laitettu vuoden alusta laskien uutta pääomaa yhteensä 2600.92 euroa. Kaikki osakesalkkuun tulevat osingot sijoitetaan uudestaan osakemarkkinoille. Tässä kuussa osinkonsa maksoi vain MOWI (27.74 euroa). Ennakonpidätyksen jälkeen osinkoja on tänä vuonna tullut yhteensä siis 1062.74 euroa (brutto 1419.90 euroa).

Syyskuu oli melkoista teurastusta salkussani. Kaikki osakesalkkuni neljä suurinta omistusta olivat laskussa samanaikaisesti, minkä vuoksi yhden ainoan kuukauden aikana 7 prosentin YTD tuotosta nollan tuntumaan. Pahimpana laskijana niin prosenteissa kuin euroissa oli Novo Nordisk, jonka laskulle on todella vaikea löytää mitään järkevää perustetta. Todennäköisesti lasku johtuu kahdesta asiasta. Siitä, että kilpailu tulee kasvamaan tulevaisuudessa uusien GLP-1 valmisteiden kehityksen myötä (tottakai tulee uusia tuotteita markkinalle, joka on aivan jäätävän suuri ja kannattava, tästä ei ole epäilystäkään) tai sitten pelosta, että Catalent-yrityksen hankinta ei menisi läpi kilpailuviranomaisilta tai hankinta viivästyisi Eli Lilyn aloittaman ulinan takia. Jos Catalent-yrityksen hankinta peruuntuu, Novon osake tulee todennäköisesti ylireagoimaan (lue laskemaan).

Laskevien osakkeiden maailmassa jatkoi tuttuun tapaan yhden kuukauden tauon jälkeen Neste, joka antoi 11.9 tulosvaroituksen kuluvalle vuodelle uusiutuvien tuotteiden osalta. Lyhyen aikavälin näkyvät jatkuvat Nesteellä heikkoina, josta olen jo useamman kuukauden puhunut. Pitkän aikavälin näkymissä en ole kuitenkaan ainakaan vielä nähnyt mitään hälyttävää.

Osakesalkun päiväkohtaisia muutoksia voi seurata Nordnetin kautta rekisteröityneenä Osinkoinsinööri käyttäjätunnuksen takaa. Sijoitusten muutokset kuukausitasolla löytyvät alla olevasta taulukosta.

Osinkoinsinööri – Osakevarallisuus 09-2024

Asuntosijoitukset

Molemmat sijoitusasunnot ovat tyytyväisten vuokralaisten vuokraamina ja vuokrausaste on ollut aloituksesta asti molemmissa asunnoissa 100 prosenttia (toistaiseksi). Kaikki vuokrat ovat myös tuloutuneet normaalisti kokonaisuudessaan ja siinä ei ole ollut mitään ongelmia.

1.9 alkaen ensimmäiseen sijoitusasuntoon muutti uusi asukas, jonka etsi minun puolestani Asuntopehtoori. Kirjoitin tästä kokemuksesta blogitekstin: Vuokralainenvaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille. Suosittelen ehdottomasti lukemaan tekstin, jos olet vuokranantaja tai sellaiseksi suunnitteleva, tai etsit asunnollesi myyjää.

Sijoitusasuntojeni vuokratulot ja menot ovat seuraavat:

  • Vuokratulot (sis. vesimaksut ja parkkipaikan maksun) yhteensä: 798.95 euroa
  • Menot (hoitovastikkeet, rahoitusvastike, vesimaksut ja autopaikka) yhteensä: 334.55 euroa
  • Lainanlyhennykset ja korot yhteensä: 587.41 euroa
  • Kassavirta: -123.01 euroa

Ensimmäiseen sijoitusasuntoon on nyt laitettu omaa pääomaa 7500 euroa käsirahan muodossa ja maksettu lainaa pois 7650 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Toisessa sijoitusasunnossa (entinen kotini) on omaa pääomaa 45 100 euroa lainanlyhennysten ja arvonnousun muodossa ajalta, jolloin asuin vielä kyseisessä asunnossa. Tämän jälkeen olen jatkanut lainan lyhentämistä yhdessä vuokralaisen kan
ssa ja sitä on maksettu sen jälkeen pois vielä 7150 euron edestä. Lainanlyhennykset koostuvat sekä vuokralaisen tekemästä lyhennyksestä että ylimääräisestä lainanlyhentämisestä minun osaltani, mitkä tekevät yhdessä 150 euroa tämän kuukauden osalta.

Osinkoinsinööri – Sijoitusasunnot 09-2024

Sijoitukset yhteensä

Osakesalkkuni romahti kuluneen kuukauden aikana 61 950 euroon. Sijoitusasunnot huomioituna sijoitusvarallisuuteni on nyt 129 350 euroa. Sijoitusvarallisuus vielä taulukoituna nopeamman lukemisen mahdollistamiseksi.

Osinkoinsinööri – Sijoitusvarallisuus 09-2024

Kokeile Sijoittaja.fi palvelua!*

Nettovarallisuus ja varallisuuden kehittyminen

Oman asuntoni asuntolaina lyheni 250 euroa. Ensimmäisen sijoitusasunnon laina lyheni 150 euroa ja toisen sijoitusasuntoni laina lyheni 150 euroa.

Velat osiossa on aikaisemmin mainitsemani uusi rivi eli autolaina, jonka laina-aika nostettaessa oli 4 vuotta ja kiinteä korko 4.99 prosenttia. Tulemme maksamaan autolainan maksuohjelmaa nopeammin, kuten viime kerrallakin. Siihen mennessä se lyhenee tasaisen tappavasti.

Päivitin nettovarallisuustaulukkoa helmikuussa 2024 siten, että toin erikseen näkyviin niin osamaksut, luottokorttilainan kuin Superluoton. Nyt se on sekä itselleni että lukijoilleni selvää, jos minulla on mitään osamaksuja tai ”huonoja lainoja” käytössä. Nyt jäljellä ”huonoa” lainaa on enää autolainan lisäksi vain uuden TV:n osamaksu, jonka tulen maksamaan pois suurempien investointien tekemisen jälkeen joulukuussa.

Käteiseni määrä laski kuukauden aikana hieman, mutta loppuvuoden aikana on tarkoitus palauttaa käteisen määrä noin 7000 euroon, jonka jälkeen kaikki raha kanavoituu osakesalkkuun tai ylimääräisiin lainanlyhennyksiin.

Kuukausi oli säästämisen suhteen huono, mutta velat jatkoivat hyvää lyhentymistään. Osakesalkkuni romahtamisen vuoksi nettovarallisuuteni laski 3021 euroa. Nettovarallisuus on nyt 148 038 euroa. Pysyvästi 150 000 euron ylittäminen on ollut itselleni tänä vuonna poikkeuksellisen haastavaa ja olen viimeiset kahdeksan kuukautta pyörinyt samassa nettovarallisuudessa. Alla vielä varojeni ja velkojeni koostumus sekä nettovarallisuus.

Osinkoinsinööri – Nettovarallisuus 09-2024

Alla kuvaaja, jossa seurataan netto- ja sijoitusvarallisuuden kehittymistä kuukausitasolla ensimmäisestä blogitekstistä lähtien. Kuvaaja sisältää myös velan määrän sekä bruttovarallisuuden. Erittelin myös osakesalkun sijoitusvarallisuudesta, koska sen seuraaminen on itselleni mieleistä.

Osinkoinsinööri - Varallisuuden kehittyminen 09-2024

Netto- ja sijoitusvarallisuuden kasvu on ollut lähes lineaarista blogin aloittamisesta asti koronan aiheuttamaa pörssiromahdusta lukuun ottamatta. Blogin aloituspäivästä (03/2017, 8 916 euroa) laskien nettovarallisuus on kasvanut noin 140 000 euroa.

Selaa täysin yksityisesti ja ota itsellesi NordVPN*

Yhteenveto ja kuulumiset

Syyskuun aikana julki tuli toinen haastatteluni ja sain kunnian osallistua OP Kevytyrittäjän artikkeliin yrittäjän päivänä. Pääset lukemaan artikkelin täältä. Artikkeli oli tehty oikein hyvin, mikä on aina mahtavaa nähdä klikkiotsikoiden ja skandaalihakuisten uutisten maailmassa.

Syyskuu alkoi Ahvenanmaan reissulla, jonka yhtenä järjestäjänä olin Varsinais-Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsenenä. Vaikka olinkin tapahtumaa järjestämässä, niin on pakko sanoa, että se oli ihan huikea reissu ja tulen käymään niissä tästä lähtien aina, jos vain mitenkään kalentereihin sopii.

Kuukausi oli hyvin täynnä tekemistä, jonka lisäksi vietin erityisen paljon aikaa läheisieni ja ystävien kanssa. Tämä näkyy tietysti heti kulutuksen puolella kasvavina menoina, mutta miksi ei käyttäisi rahaa asiaan, mikä on tärkeä.

Lokakuussa asetun uudestaan ehdolle Varsinais-Suomen Osakesäästäjien hallituksen, joten jos olet järjestömme jäsen ja asut Turun seudulla, niin arvostaisin todella, jos pääsisit varsinaiseen syyskokoukseen äänestämään minua jatkokaudelle. Kiitos!

Syyskuun loppupuolella lähdin työmatkalle Coloradoon, minkä vuoksi myös kuukausikatsauksen julkaisu siirtyi poikkeuksellisen myöhäiseksi. Työmatka oli onnistunut, mutta sen lisäksi pääsin ensimmäistä kertaa ikinä näkemään NHL-pelin (Colorado Avalanche vs Vegas Golden Knights). Kokemus oli niin huikea, että se pitää päästä joskus kokemaan myös uudestaan.

Colorado Avalanche vs Vegas Golden Knights

NHL-peli oli huikea kokemus

Kävin kuukauden aikana lainaneuvottelun erään pankin kanssa, johon pohdin lainojeni ja asiakkuuteni siirtämistä. Selvitystyö on vielä pikkuisen kesken, mutta pidän todennäköisenä sitä, että siirryn asiakkaaksi uuteen pankkiin.

Toisen sijoitusasunnon remontoiminen jatkui, kun kävin kuukauden aikana maalaamassa toisen makuuhuoneen seinän. Vielä huoneeseen pitäisi käydä laittamassa jalkalistat, minkä jälkeen huone on täydellinen ottamaan vastaan uuden veronmaksajan.

Lokakuun aikana ilmestyy podcast-jakso, jossa olen vieraana. Jotta pääset kuuntelemaan podcastia heti sen ilmestyessä, niin muista ottaa sosiaaliset mediani seurantaan, koska tulen kertomaan siitä vain niissä.

Vapaa-aikani on jälleen kerran kortilla, mutta uskoisin sen parantuvan syksyn edetessä. Vuoden lopussa meinaan kuitenkin taas uudelleen arvioida aikani käyttöä siitä näkökulmasta, että meneekö se asioihin, jotka ovat minulle tärkeitä vai ei. Jää nähtäväksi löydänkö jotain syytä muutoksille. Valitettavasti kiireiden takia kirjoittaminen on kärsinyt, vaikka muuten olen aktiivisesti ollutkin edistämässä sijoittamisen ilosanomaa.

Kirjoitin kuukauden aikana tekstejä muillekin sivuille kuin omalleni, mitkä ajattelin tästä lähtien nostaa kuukausikatsauksissa blogini lukijoille:

Miten sinun kuukautesi meni säästämisen ja sijoittamisen suhteen?

Muista ottaa seurantaan Osinkoinsinöörin sosiaaliset mediat:

*Affiliate marketing -linkki, josta saatetaan maksaa minulle komissiota sitä kautta tehdystä kaupasta/rekisteröitymisestä. Tämä ei kuitenkaan tuo sinulle mitään ylimääräisiä kuluja!

Kuva: Janette Virtanen

Kommentit

Suosituimmat tekstit viimeiseltä 30 päivältä

Nordnet vs OP -osakevälittäjien kilpailutus

Kuukausikatsaus 2024-08

WC-remontti alle 2000 eurolla - Katso ennen ja jälkeen kuvat remontista

Vuokralainen vaihtuu ensimmäisen kerran – Vuokravälityksen ja asunnon ylläpidon ulkoistaminen Asuntopehtoorille

Asuntolainan ja sijoitusasuntolainan uudelleenrahoitus – Vertailussa mukana Osuuspankki, Nordea ja S-pankki

Näin haet tanskalaisten osakkeiden osingon lähdeveron takaisin

Taloudellinen riippumattomuus – Missä mennään tavoitteen suhteen?

Näin ostat 300 000 euron omakotitalon ilman omarahoitusosuutta

Näin kuukausisäästät alaikäiselle Nordnetin Indeksirahastoon